Kuurona maahanmuuttajana Suomessa

Olen Stanlaus Mgweno Zuhura. Toimin Sarkassa siivoojana. Olen syntynyt Tansanian entisessä pääkaupungissa Dar-es-Salaamissa. Nykyinen pääkaupunki on Dodoma. Kuurouduin kaksivuotiaana vesirokon seurauksena. Tansaniassa käytin tansanian viittomakieltä ja swahilia. Suomessa viiton suomalaista viittomakieltä ja luen suomea.

Tutustuin suomalaiseen mieheen kirjeitse. Myöhemmin hän pyysi Suomeen vierailulle. Mies pyysi minua muuttamaan Suomeen ja menemään kanssaan naimisiin. Muutin Ouluun vuonna 1995, ja menimme siellä naimisiin. Asuimme Oulussa pitkään, kunnes muutimme Tampereelle vuonna 2012.

Tansaniassa opiskelin kuurojen ammattikoulussa siivousta ja ruoanlaittoa.

Oulussa opiskelin Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa laitoshuoltajan tutkinnon. Suomen kieli oli aluksi haastavaa. Opiskelin Oulussa suomalaista viittomakieltä ja suomen kieltä. Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa minulla oli aina viittomakielen tulkki tulkkaamassa.

Tansaniassa olin siivoojana Suomen lähetystön toimistossa. Siivosin myös suomalaisten asuntoja siellä. Olin myös naisten yhdistystoiminnassa mukana. Lisäksi opetin tansanialaista viittomakieltä esim viittomakielen tulkkiopiskelijoille. Toimin myös viittomakielisenä ohjaajana.

Oulussa ensimmäinen työpaikkani oli päiväkodissa, jossa oli kuurojen lasten ryhmä. Olin siellä työkokeilussa. Toimin siellä keittiöapulaisena ja lastenhoitajana. Lisäksi olin Oulussa vanhusten palvelukodissa kuurosokeiden apulaisena. Olin myös punaisella ristillä siivoojana ja vaatehuollossa. Tampereella olen ollut töissä Hervannan kuurosokeiden palvelusäätiöllä apulaisena. Olen myös ollut kaupassa työkokeilussa hyllyttäjänä.

Olen jo niin tottunut Suomessa työskentelemiseen. Osa ihmisistä pelkää tulla juttelemaan koska olen kuuro. Osa uskaltaa jutella kirjoittelemalla paperille.

Kun tulin Suomeen, niin aluksi luulin, että ihmiset ovat vihaisia ja epäkohteliaita minulle, kun eivät toivottaneet työpäivän alussa hyvää huomenta tai tervehtineet, mutta olen ymmärtänyt että se on suomalaisten tapa kulkea katse maassa näyttäen vihaiselta. Se oli aluksi kulttuurishokki, mutta kun kuulin ystäviltäni että se on vain suomalaisten tapa, niin olen tottunut siihen.

Aloitin Sarkalla työt 2019 keväällä. Alussa minua jännitti kauheasti työt, mutta nyt kun olen saanut kokemusta, niin jännitys on lähtenyt. Olen tyytyväinen työpaikkaani. Sarkalla on hyvä asenne kuuroja kohtaan. Monet yritykset pelkäävät ottaa kuuroa työntekijää, mutta Sarkalle olen kokenut olevani tervetullut, ja vain työosaamiseni on ollut heille tärkeää. Sarka on luotettava ja turvallinen, ja se on tärkeää.

Toivon että tulevaisuudessa saisin vakituisia paikkoja läheltä, ettei tarvitsisi käyttää autoa. Tarvittaessa voisin tulevaisuudessa tehdä siivouksen lisäksi keittiöapulaisen töitä.

Suosittelen työttömiä kokeilemaan kaikenlaisia aloja avoimin mielin. itsekään en aluksi uskonut pitäväni siivoojan työstä, mutta kokeiltuani sitä, huomasinkin sen olevan mielenkiintoista. Myöskään ei saa olla laiska, vaan pitää aktiivisesti etsiä ja vastaanottaa erilaisia töitä ja työkokeiluja.

« Takaisin onnistumistarinoihin