Olen Julia Fonsen, 24-vuotias keittiöapulainen. Olen valmistunut kokiksi Tredusta vuonna 2016, jossa osan opinnoistani suoritin mukautettuna. Vuonna 2019 suoritin lisäksi hoiva-avustajan tutkinnon oppisopimuksella.

Aloitin Sarkassa keittiöapulaisen tehtävät elokuun alussa päiväkodin keittiöllä. Aikaisempaa työkokemusta minulla on puhelinmyyjänä toimimisesta ja kesätöistä päiväkodilla. Lisäksi olen työskennellyt huoltoasemalla, missä tein töitä laidasta laitaan tiskistä tarjoiluun, annosten kokoamiseen ja kahvilan puolella työskentelyyn.

Haasteellisimpina asioina koulussa olen kokenut À la carte -puolen ja kakkujen koristelun. Työllistymisessä haasteena ovat olleet ihmisten ennakkoluulot. Erästä työpaikkaan hakiessani etähaastattelussa kaikki meni hyvin siihen, asti kun kerroin, että minulla on lievä kehitysvamma. Kuulin haastattelijan äänestä, että nyt ei mennyt nappiin…

Tampereen Ohjaamosta sain sitten vinkin Sarkan keittiöapulaisen työtehtävästä. Ennen nykyistä työpaikkaani ehdin olla työttömänä puolisen vuotta.

Päiväkodin keittiöllä tehtäviini kuuluvat tiskihuolto ja muut avustavat keittiötehtävät, tilojen imurointi ja muita pienempiä siivoustehtäviä. Pidän työstäni todella paljon, koska se on monipuolista, ja työpaikalla on hyvä ilmapiiri. Työkaverit ovat eri ikäisiä kuin minä, mutta heitämme hauskaa läppää keskenämme. Olen oppinut uusia asioita työkavereilta. Sain mm. eräänä päivänä seurata, miten tehdään tilauksia. Huomasin, että siinä tehtävässä pitää suunnitella ja muistaa paljon asioita.  Työkavereiden kanssa juttelemme muistakin kuin työasioista. Meillä on mm. yhteisenä kiinnostuksen kohteena historia. Yhtenä päivänä keskustelimme viikinkiaarteiden löytymisestä Vesilahdelta, mikä on tosi kiehtova aihe.

Jatkossa haluan jatkaa keittiöalalla, koska alalla riittää töitä varmasti jatkossakin. Ihmistenhän pitää kuitenkin aina syödä. Eniten minua kiinnostaa työ, jossa voi yhdistää keittiö- ja siivoustöitä eli monipalvelutyöntekijän työt. Teen työni hyvin ja olen saanut siitä hyvää palautetta. Olen myös saanut hieman vastuuta matkan varrella.

tse olen hakenut rohkeasti töitä. Rohkaisuna muillekin sanon, ettei kannata välittää siitä, mikä sinun taustasi on. Hae töitä sinnikkäästi huolimatta esimerkiksi iästäsi, etnisestä taustastasi tai vammaisuudestasi.

« Takaisin onnistumistarinoihin