Koulunkäynninohjaajalta vaaditaan joustavuutta

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen ja se on vaatinut kaikilta venymistä, joustavuutta ja valmiutta nopeisiin muutoksiin. Mutta tänä poikkeuksellisenakin vuonna joulu tulee. Sitä kaikki pienet ja isot odottavat innolla ja jännityksellä tänäkin vuonna, kertoo luokanopettaja Mira Hisso.

Sarkan kautta työskentelee Tampereen kaupungin perusopetuksessa koulunkäynninohjaajia. Jere Janakka on ollut töissä Tesoman koulun, Kalkun koulutalossa helmikuusta 2020. Jere ei ole vielä iällä pilattu, sillä hän on syntynyt vuonna 2000. Hän on nuoresta iästään huolimatta kuitenkin ehtinyt hommata itselleen lähihoitajan tutkinnon.

Jeren kertomaa:

”Ennen Sarkaan tuloa ehdin olla työttömänä pari kuukautta. Kävin työkkärissä, koska olin työtön. Minulla oli mahdollisuus palkkatukeen ja mielenkiinto koulunkäynninohjaajan työhön. Työkkäristä suositeltiin minulle työllistymistä Sarkan kautta. Teimme siellä yhdessä hakemuksen ja pääsin sitten Sarkaan työhaastatteluun. Sillä tiellä olen nyt.

Olen nauttinut työstäni Tesoman koulun Kalkun koulutalolla. Olen oppinut paljon yleisiä taitoja ja toimimaan eri tilanteissa sopivalla tavalla. Olen oppinut myös paljon työsuhteeseen liittyviä käytännön asioita.

Työssä ei ole tullut uusia tulevaisuudensuunnitelmia, vaan yksi suunnitelmistani varmistui. Nimittäin alun perin lähdin koulunkäynninohjaajan työhön, koska minua kiinnosti opettaminen, ja halusin nähdä, millaista se työ on. Nyt kun olen nähnyt sen, tiedän että haluan opettajaksi.

Mira Hisson kertomaa – vastuuopettaja, Tesoman koulu, Kalkun koulutalo

Pienessä koulutalossamme on kolme koululuokkaa ja esiopetus. Jere on työskennellyt koulussamme koulunkäynninohjaajana. Koulunkäynninohjaaja avustaa tukea ja ohjausta tarvitsevia oppilaita opettajan ohjauksessa. Työssään Jere avustaa koululuokissa ja iltapäivisin Eppu-kerhossa.

Luokassa Jere auttaa ja tukee oppilaita luokkatyöskentelyssä ja on opettajan apuna. Hän auttaa, jos oppilaat tarvitsevat apua esim. koulutehtävien tekemisessä. Hän osallistuu myös välituntien valvontaan.

Eppu-kerhossa Jere avustaa koululaisten iltapäivätoiminnassa. Iltapäiväkerhossa ulkoillaan, leikitään, askarrellaan ja tehdään läksyjä.

Jere tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja on saanut luotua hyvän kontaktin koulumme lapsiin. Jere toimii työssään joustavasti, ja sitä koulunkäynninohjaajan työssä vaaditaan. Kahta samanlaista koulupäivää ei ole, ja aina kaikki ei mene niin kuin etukäteen on suunniteltu.